12.2.2011

3. AJATTELUA

Asunnon etsintä saattaa kestää. Tai sitten ei kestä.
Nyt on siis aikaa ajatella Tampere-ajatuksia.
                                                
Teen itselleni psykotestin. Pudottelen tähän sanoja ja asioita joita Tampere tuo mieleeni ihan päästäputoamisjärjestyksessä.
Vedetään raja vaikka… oisko 30 ekaa ? Sovittu.
Aika alkaa - NYT !


1.   Pispala
2.   Punatiilinen teollisuusrakennus
3.   Juice
4.   Aamulehti
5.   Tillikka
6.   Varala
7.   Koski
8.   Näsinneula
9.   Rautatieasema
10. Veltto Virtanen
11. Ruskehtava järvivesi
12. Hervanta
13. Koskipuiston Rosso
14. Hämeensillan ukot
15. Hotelli Rosendahl
16. Heikki ja Kaija
17. Työväen Teatteri
18. Kummeli
19. Pate Mustajärvi
20. Yrjö-pakinat
21. Eput
22. Hymy
23. Noppa-lahjusjutut
24. Tullikamari
25. Kahvio  Siilinkari
26. llveksen yökerho
27. Yliopisto
28. Kansalaissota
29. Punainen
30. Ternimaitomiljonäärit

Tulipa lista. Ja kyllä kyllä, tiedän jo että joukossa on mm. Ylöjärveläisiä.

Listan keulille nousi omaksikin yllätykseksi Pispala. Paikka on yksi kansallisesti tunnetuimpia matkailukohteita, vaikka ei sellainen ole.
Vähän vastaava matkailuilmiö on  Suomen tunnetuin kylpyläkaupunki Hanko. Kylpyläkaupunki, jossa ei ole kylpylää.

Huomaan myös, ettei pituusrajoitetulle listalleni mahtunut esimerkiksi Särkänniemi. Ehkä se johtuu siitä, että huvipuistot ovat pelottavia paikkoja. Rohkeinta, mitä uskallan niissä tehdä, on syödä hattaraa vastatuuleen.

Listalla ei myöskään ole Mikko Alataloa. Ehkä sekin johtuu pelosta. Onko olemassa sinisten silmälasien fobiaa ?

Listalta jäi myös valtava määrä mielleyhtymiä pois. Mutta mikäs hätä tässä, Heikki ja Kaija yhtyeineen ovat koonneet lähes kaikki puuttuvat nokkelasti tähän Tampere-ylistykseen.




Tuskin tuolla top 30 listalla teitä mikään erityisesti kummastuttaa -  jos niin tekee, niin kysykää. 

Itse oikeastaan ihmettelen tuota viimeisenä päästä pudonnutta ternimaitojuttua. Itse kun en juo maitoa enkä käytä ternimaitovalmisteita saati sitten että lukisin iltapäivälehtiä. Joku on tuon asian vain aivoihini merkinnyt ja sinne se on jäänyt.

Varalan nousua noin korkealle on syytä ehkä hieman selittää. Se on ensimmäinen kosketukseni Tampereeseen. Ja lähes ensimmäinen kosketukseni alati niin kiehtoviin naisiin. Kun jossain vaiheessa avataan sellainen Adults Only - blogipalvelu, voin kertoa enemmän. Ja yksityiskohtaisemmin kuin haluatte kuulla.
Myöhemmin työ on vienyt minut milloin mistäkin syystä juuri Varalan Liikuntaopistolle. Liikunta ei kuitenkaan ole ollut syynä kertaakaan.


Muutamia noista listaamistani asioista  voisin vähän täsmentää kuvieni kautta. Silloin tällöin olen muistanut napata jotain talteen Tampereen käynneilläni. 

Vilkaistaan, mitä  " An alien in Tampere" on nähnyt.

Aloitetaan ykkösestä,Pispala. Tältä se näyttää turistin silmin. Ei siis normaalia kapeaa katua kummemmalta. Olisikohan jokin näköalapaikka harkittavissa ?

Kakkonen; punatiilirakennukset. Toivottavasti ette kyllästy näihin näkymiin suoraan hotellin ikkunasta. Tuo rakennus on pakollinen portti kohti populaarimusiikkia seuraavassa punatiilirakennuksessa, sekin listalla. Näihin tarkoituksiinhan nämä alunperinkin rakennettiin.

Pakko pistää toinen punatiilikuva. Ovat Tamperelaiset olleet HIMiä edellä näissä heartogrammi-vouhotuksissa, kun ovat niitä ikkunoihinkin piirrelleet.


Koski ja järvivesi, tässähän ne on yhdessä. On pakko mainita, että jos ette ole Tammerkoskea nähneet, niin luonnossa se on hieman tätä vuolaampi.

Näsinneulakin on tullut kuvattua. Se ei ainakaan ole pesubetonia. No, kukapa noissa korkeuksissa uskaltaisikaan luututa.

Toinen turistikuva samasta paikasta. Vihreä ja punainen lateraalipallo osoittaa  järvenkulkijoille nimelliskulkusuunnan niemen nokassa.


Olen kauhean pahoillani näkökulman toistosta, mutta kaupungissa matkaava turisti tai työhenkilö nyt vaan kerta kaikkiaan asuu yleensä hotellissa. No, se rautatieasema syksyisessä vesisateessa hotellista katsottuna näyttää tältä.

Pannaan tähän todiste, ettei veden ainoa sävy ole ruskehtava, se voi olla myös punaruskea tai keltaruskea.
Hämeensillan ukot tuli äkkiä mieleen. Ja miksikä ei tulisi ? Kun alaston pikkupippelinen rakenteeltaan täysin epäsuhta ukko heiluttaa pääsi päällä kissanraatoa, niin eihän sitä hevillä unohda.

Niin ja se Ilveksen yökerho. Yökerhoon mennään yöllä, joten siellä on pimeää eikä pimeässä voi kuvata. Mennessä sinne näyttää vaikkapa tältä. Tullessa on yleensä sumuista.



Panen tähän loppuun tuolta listalta tuon vakavamman osan. Todella vakavan osan. 

Kansalaissota.

Tiedän hyvin, millainen trauma se on ollut tälle maalle ja miten se on kulminoitunut juuri Tampereen seudulla.

Ne haavat ei ole pelkästään sukupolven haavoja, niiden arvet näkyy myös seuraavassa polvessa. Ja naarmut sitä seuraavassa.
Ensimmäisen kerran ymmärsin asian syvyyden, kun luin kirjaa ”Tervaskannot” joskus 15 vuotta sitten. Siinä joukko yli 90 vuotiaita kertoo elämästään.
Heidän tarinoissaan Talvi- ja Jatkosodat menivät kutakuinkin sivulauseessa, mutta Kansalaissota painoi mieltä.
Tätä asiaa en ohita olankohautuksella. Yritän paneutua alueen tapahtumiin niin, että saatan edes jotain ymmärtää noiden haavojen ja arpien synnystä.




 [ Sivun kaikki kuvat omia, vapaasti käytettävissä ei kaupallisiin tarkoituksiin ]

4 kommenttia:

  1. Mutta missä oli listalta Paapan Kapakka??? Mulle se tuli heti toisena mieleen, Varalan jälkeen. Ja minä olen Varalassa jopa urheillut. Ja laittanut siellä osoitteeni johonkin väärään paikkaan. Vieläkin lähettävät Varalasta urheilusanomia...

    -piio-

    VastaaPoista
  2. Hah ! Niin totta ! Itsekin ihmettelen.
    Jos tuon listan olisi kirjoittanut harkiten, olisihan siellä Paapa ollut... ja muutama muukin paikka, joissa tarjoillaan jotain namia...:)!

    VastaaPoista
  3. Aivan, mustamakkara! Mitenkäs sitä Tamperelaiset oivasti markkinoivatkaan...
    " Maailman ainoo kurmettiruaka, jota saa syärä pipa päässä "... :)!

    VastaaPoista